Τα αθλητικά παπούτσια και τα ανδρικά sneakers,έχουν γίνει πλέον η πρώτη επιλογή σε παπούτσια-όχι μόνο στον αθλητικό χώρο- αλλά και στην καθημερινότητα των αντρών, των γυναικών και των παιδιών, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας.

Πώς ξεκίνησε όμως η ιστορία τους?

Η δημιουργία του πρώτου αθλητικού παπουτσιού χρονολογείται περίπου στα 200 χρόνια πριν. Τα πρώτα αθλητικά πάνινα παπούτσια ήταν κατασκευασμένα από δέρμα, το οποίο δυστυχώς είχε την τάση να τεντώνει και να ξεχειλώνει όταν βρεχόταν, με αποτέλεσμα να φθείρετε πολύ εύκολα και γρήγορα.

19ος αιώνας

Το 1832, ο Wait Webster δημιούργησε μια πατέντα κατά την οποία κολλούσε σόλες από καουτσούκ στα παπούτσια και στις μπότες η οποία κατέληξε στην κατασκευή των Plimsolls τα οποία φοριόντουσαν κυρίως από παιδιά.

Το 1852, ο Joseph William Foster -ιδρυτής της Εταιρείας Boulton -(σημερινή Reebok ) ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε καρφιά στo κάτω μέρος της σόλας των Plimsolls, για καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος.

Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα τα παπούτσια με σόλα από καουτσούκ κατασκευάζονταν κυρίως από εταιρείες ελαστικών όπως η Goodyear και η Dunlop.

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αθλητικά παπούτσια θεωρούνταν ως χαρακτηριστικό μιας πολυτελούς ζωής αφού τόσο η δύσκολη πρόσβαση στην τεχνολογία, όσο και η αδυναμία των οικονομικά ασθενέτστερων να περνούν ελεύθερο χρόνο κάνωντας αθλήματα ,κατέστησε την ευρεία χρήση τους αδύνατη. Δεν ήταν παρά μόνο μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, όπου η κυκλοφορία και κατασκευή των αθλητικών παπουτσιών έγινε πιο μαζική κυρίως λόγω της πτώσης του κόστους τους.

Όλα άλλαξαν όταν οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το καουτσούκ για βιομηχανικούς σκοπούς. Έτσι όταν το 1892 άρχισαν να κατασκευάζονται παπούτσια από καμβά με σόλα από καουτσουκ ξεκίνησε και η ευρεία χρήση τους από τον κόσμο. Ήταν επίπεδα, ελαφριά, εύκαμπτα και επέτρεπαν ένα άνετο και αθόρηβο περπάτημα-και το όνομα τους "sneakers" βγήκε από το ρήμα "sneak" που σημαίνει γλιστρώ αθόρυβα.

20ος αιώνας

Ο Adolf Dassler, ο οποίος εφηύρε παπούτσια για τρέξιμο με ένα πιο μοντέρνο σχεδιασμό τη δεκαετία του 1920, κατασκεύασε διάφορα παπούτσια για sprinters και δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Το 1925 δημιούργησε μια νέα πατέντα για αθλητικά παπούτσια (τρέξιμο και άλμα εις μήκος)αφού ενσωμάτωσε ειδικά μαξιλάρια κάτω από το πέλμα.

Τα πρώτα παπούτσια, σχεδιασμένα από τον Adi Dassler, προορίζονταν για μικρές και μεσαίες αποστάσεις (έως 800 μ.). Οι δημιουργίες του αναγνωρίστηκαν διεθνώς ως οι καλύτερες από πολλούς αθλητές του διαμετρήματος του Jesse Owens. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο όπου έλαβε αθλητής φορώντας παπούτσια των αδελφών Dassler ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Το κέρδισε η Lina Radke με το αποτέλεσμα της στον αγώνα 800 μέτρων να είναι 2: 16: 8.

Το 1948 οι αδελφοί Dassler ίδρυσαν την Addas,η οποία αργότερα έγινε Adidas και την Ruda η οποία αργότερα έγινε Puma.

Το 1949 ο Dassler πρόσθεσε τρεις πλευρικές ρίγες για να υποστηρίξει τα παπούτσια τρεξίματος.

Τα δημοφιλή μοντέλα της περιόδου εκείνης ήταν μεταξύ άλλων τα Adidas Waitzer, Adidas 10,0, Adidas Tokyo 64 και άλλα.

Στα 1960 η New Balance κατασκεύασε ταΤrackster. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, με μια ειδική τρακτερωτή σόλα η οποία ενίσχυσε την πρόσφυση, απορρόφησε τους κραδασμούς και εμπόδιζε τους τραυματισμούς, οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι λόγω των μεταλλικών καρφιών που είχαν τα αθλητικά μέχρι την εποχή εκείνη.

Στην δεκαετία του 1970 το τρέξιμο αποτελούσε την πιο δημοφιλή άκηση για όλους. Έτσι οι Εταιρείες αθλητικών ειδών άρχισαν να δημιουργούν αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο πιο εξελιγμένης τεχνολογίας. Έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Nike, ένα από τους ιδρυτές της, ο Bill Bauerman , είχε εμμονή με την κατασκευή αθλητικών πολύ μικρού βάρους και με τον πειραματισμό γύρω από νέες τεχνολογίες. Ο πειραματισμός αυτός κατέληκε στην δημιουργία του ιστορικού πλέον μοντέλου της Nike Waffle Trainer.

To 1976 ο Frank Rudy της NASA σχεδίασε το πρώτο αθλητικό παπούτσι με αερόσολα, σε συνεργασία με τη Nike. Ήταν εκείνος που έδωσε την ιδέα για να τοποθετήσουν σάκους γεμισμένους με πεπιεσμένο αέρα που συμπιέζετε κάτω από κάθε κρούση. Έτσι, ο Rudy εισήγαγε στην αγορά τα αθλητικά με αερόσολες, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια αργότερα.

Την δεκαετία του 1980 η Nike, η Reebok και η Adidas κυριάρχησαν στην αγορά των υποδημάτων για τρέξιμο, με πολλές προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού να φορούν και να προωθούν τα νέα σχέδια και τις τεχνολογίες τους.

Το 1981 η Saucony λάνσαρε το νέο μοντέλο της Jazz trainer με τα τριγωνικά μπλοκ πέλματος στη σόλα, που ήταν ένας νέος τρόπος για να απορροφήσουν τα παπούτσια τους κραδασμούς στην εσωτερική σόλα του δρομέα, κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών.

Το 1984 η Adidas Micropacer παρουσίασε το ηλεκτρονικό βηματόμετρο ραμμένο στη γλώσσα - την πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης ηλεκτρονικών με παπούτσια.

Το 1986 η ASICS κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο τρεξίματος με GEL μαξιλάρι από σιλικόνη. Βρέθηκε ότι απορροφά 28% περισσότερους κραδασμούς από τις απλές αερόσολες. Το σύστημα GEL cush εξακολουθεί να υπάρχει στα περισσότερα μοντέλα ACICS ακόμη και σήμερα. Την ίδια στιγμή η Nike κυκλοφόρησε στην αγορά το Air Jordan I. Η κυκλοφορία αυτή, συματοδοτούσε πως η τεχνολογία στα αθλητικά παπούτσια είχε γίνει πλέον και μόδα.

Το 1987 η Nike κάνει την επανάσταση στον κόσμο των αθλητικών, δημιουργώντας τα Nike Air Max - τα πρώτα αθλητικά παπούτσια στον κόσμο με ένα ορατό μαξιλάρι αέρα στην σόλα.

21ος αιώνας

Κατά τον 21ο αιώνα η τεχνολογία των αθλητικών παπουτσιών εξελίσεται πλέον ραγδαία.

Το 2004 συστήθηκε στους αθλητές η πρώτη έκδοση του Nike Free minimalist παπούτσιου ωστόσο, οι μη-δρομείς τα φορούσαν και στην καθημερινή ζωή τους.

Το 2005, η Vibram κυκλοφόρησε ένα μοντέλο με πέντε καρφιά ειδικό για καγιάκ, το οποίο, στην πραγματικότητα, διαδόθηκε μεταξύ των δρομέων σαν ένα μίνιμαλ γυμνό πάνινο παπούτσι, επιτρέποντας την κίνηση του ποδιού με πιο φυσικό τρόπο.

Το 2006 η Nike λάνσαρε το Nike + Air Zoom Moire, το οποίο μέσω συγχρονισμού με το iPod μας έδινε την συνατότητα να καταγράψουμε τις θερμίδες που καίμε,την απόσταση που διανύουμε αλλά και τον χρόνο που κάναμε.

Το 2013 η New Balance παρουσίασε τα πρώτα αθλητικά πάνινα παπούτσια που κατασκευάστηκαν με τεχνολογίες 3D: ο σαρωτής λέιζερ καθορίζει τα ατομικά χαρακτηριστικά του ποδιού σας και η σόλα των ιδανικών προδιαγραφών εκτυπώνεται στον ειδικό 3D εκτυπωτή που φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το 2015 οι εταιρείες προσέφεραν εξαιρετικά ελαφριά μοντέλα, τα οποία ζύγιζαν λιγότερο από 100 γραμμάρια!

Αυτές τις μέρες υπάρχουν πολλές εταιρίες παπουτσιών που προσφέρουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία αθλητικών παπουτσιών και sneaker για όλα τα γούστα. Η διαφορά έγκειται πλέον στο γεγονός να μπορεί κάποιος να επιλέξει σωστά το παπούτσι που ταιριάζει στο δικό του πόδι και τις δικές του ανάγκες.

Αν θες κι εσύ να βρεις τα αθλητικά παπούτσια που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες και στο δικό σου στυλ, κάνε κλικ στο www.hotprice.gr. Εδώ θα βρεις μια τεράστια συλλογή από αθλητικά παπούτσια και sneakers για να συγκρίνεις μοντέλα και τιμές και να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα!

The website uses cookies to allow us to better understand how the site is used. By continuing to use this site, you consent to this policy.
More Information